2. 6. 2017

Nákupy elektroniky v číně

Osobně ráda nakupuju elektroniku a součástky z číny. Ne jenom kvůli cenám, ale i kvůli kvalitě. *šokovaný smajlík*


Trochu vysvětlím
Řekneš si, kvalita z číny? No, a když se nad tím zamyslíš, tak všechno je z číny, takže kvalita je všude přibližně stejná. Jediné rozdíly jsou ceny a rychlost doručení.

Funguje to asi takhle.
Známá firma, třeba Sony, Samsung, Omron, AMD a pod. si zadá zakázku v číně třeba na milión kusů elektroniky. A firma co jim to vyrábí, když už má linku v provozu vyrobí dva milióny kusů toho výrobku ve stejný kvalitě. Zákazník je spokojenej s tím co dostal a výrobce pod vlastní značkou (nebo pod značkou zákazníka) prodá ten zbytek třeba za polovičku. Soo clever.

Před lety jsem nakupovala na ebay, ale teď už jedině AliExpress - je totiž levnější, dá se tam sehnat to samý jako na ebay a většina výrobků je bez poštovného protože na to čínská vláda přispívá. Again. Soo clever.

Sice doba dodání není oslňující, průměrně 2-4 týdny, ale je to za pakatel. Navíc ochrana zákazníka je skvělá. Něco koupím, zaplatím kartou a když mi balíček nepřijde do 60ti dnů, peníze mi vrátí.
To samý platí i o doručení poškozeného zboží. Udělám pár fotek nebo natočím video, otevřu dispute a oni mi peníze vrátí aniž by chtěli všechno poslat z5 do číny. Občas se na tom dá ušetřit, když něco není v požadované kvalitě ale i přes to to funguje. A to se už vyplatí!

Další věcí na takovým nakupování je služba "cashback", v překladu "peníze zpět". Je to taková věc na udržení zákazníků. Člověk v obchodě něco koupí a pak dostane peníze z5. Je to forma slevy, ale bez slev jak jsou prezentovány u nás.
A i přesto je zboží prodáváno za víc než nákupní cenu.


Vezmeme si příklad na AliExpressu. Nakoupím něco za 200Kč a se službou cashback dostanu 5% z částky na účet, tj, 10Kč. Není to moc, ale i to stačí když tam nakupuju často.

Na internetu je množství webů zajišťujících cashback. Některé jsem osobně vyzkoušela a za sebe můžu doporučit.

Plná peněženka

Je česká služba cashback. Připisování peněz je dobré a výplaty chodí. Výběr peněz převodem na účet od 1Kč. Cashback na Aliexpressu 4-5%

Tipli

Je další česká služba jako Plná peněženka, mají i stejné obchody pro cashback a i % z nákupu jsou hodně podobná (5%). Připisování plateb je spolehlivé a rychlé. Vybrání odměny převodem na účet od 1Kč.

Získejte.cz

"Nejvyšší cashback" Tím se chlubí další česká cashback stránka a když člověk nakupuje pravidelně, tak nabízí až 6,7% z Aliexpressu což je o 1,7% víc než předchozí. Výběr je od 299Kč bankovním převodem, nebo na Paypal.

Hamty

Má nepochybně největší cashback ze všech co jsem zkoušela (alespoň pro Aliexpress. Nabízí až 8%). Výběr odměn je převodem na účet od 1Kč.

2 komentáře:

  1. "má linku v provozu vyrobí dva milióny kusů toho výrobku ve stejný kvalitě" by l by prosím zdroj této informace? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem to někde četla, byl to článek o kvalitě čínských kopií. Strhla se kolem toho dost živá debata jestli je to pravda a nebo ne. Autor tehdy přísahal že několik takových fabrik v Číně navštívil. No, možná že ta kvalita potom není až tak úplně 100% podle specifikací zákazníka. Každopádně na tom chybí logo onoho zákazníka a i tím se ta kopie citelně zlevní.

      Vymazat