6. 6. 2020

Programátor ATtiny 85/45/25/13 a 84/44/24 v2

Když jsem si vyráběla první verzi programátoru ATtiny, vlastně mě ani nenapadlo, že z toho bude prodejný výrobek. A všech 10 kusů je pryč. Tak si říkám, že by se ještě hodil ISP konektor pro nahrávání kódu do mých desek, na které se už delší dobu chystám.


První verze programátoru ATtiny se celkem chytila a než byly všechny pryč, pustila jsem se do nové verze. Tht součástky nahradily smd ve velikosti 0603, snadno pájitelné mikropájkou a nově je na desce i výstup pro ISP konektor. Programátor se už prodává jako stavebnice, nebo jako hotový kus.

   

Takže hlavní vylepšení je v tom, že s tímhle programátorem můžete nahrávat kód i do ostatních desek přímo. Nejenom do jiných Arduin, ale i do vlastní elektroniky vybavené ISP konektorem.

Jediné, co zůstalo stejné, je použití Arduino nano as ISP a přesné patice pro mikroprocesory ATtiny.

Jak na sestavení?

Kromě polarity dvou součástek (na desce je označené + kondenzátoru i LEDky) je potřeba dát pozor na pájení nového ISP výstupu. Piny jsou potřeba zapájet nasunuté na přiloženém kabelu, protože jinak by byly moc nízko a konektor by nešel nasadit. Taky by se mohlo stát, že trochu delší prohřívání pinů zdeformuje plast v kterém jsou nasunuté a tím pádem by se kabel už nedal připojit.


Pohled na ISP kousek na deskou


A to je jediný zádrhel, který může nastat. Teď už můžete nahrávat program i do jiných desek a přehrávat bootloader ve svých Arduinech.

Ještě jedna vychytávka je už ve výrobě a tou je adaptér z ISP kabelu na pogo piny (pružinové kontakty). K čemu mít na desce tht piny, když stačí jen plošky? Sehnala jsem miniaturní pogo piny s průměrem 1mm, takže by měly jít pájet i na rozteč 1,72mm místo klasiky 2,54mm.

    

Žádné komentáře:

Okomentovat